Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια το 5 νούμερο ,1 στήθος κοτόπουλου ,2 μελιτζάνες 1 κολοκύθι ,2 πιπεριές,
χρωματιστές ,1μικρό κρεμύδι ξερό ,1ντομάτα κομμένη σε κύβους ,5 μανιτάρια κομμένα
σε φετούλες ,2 κ.σ. τυρί κρέμα 1αυγό 6 κ.σ. ελαιόλαδο , φρέσκο θυμάρι ,αλάτι πιπέρι
1 δόση σάλτσα γιαουρτιού (βλέπετε την συνταγή μέσα στη σελίδα).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νεράκι και βράζουμε το στήθος κοτόπουλου γύρω στα 5 λεπτά.

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ (ΜΠΕΣΑΜΕΛ)

ΥΛΙΚΑ
500 γρ γιαούρτι στραγγιστό . 4 κ.σ. λάδι . 1 κ.γ. μουστάρδα (καλής ποιότητας) ,λίγο δυόσμο,
μισό κ.γ. πάπρικα ,2 αυγά , αλάτι ,πιπέρι.

ΚΕΙΚ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ

ΥΛΙΚΑ: 1 1/2 φλιτζ. αλέυρι για τσουρέκια, 2 κουτ.γλ. μπέικιν,
               1 1/2 φλιτζ ινδική καρύδα, 2/3 φλιτζ βούτυρο,
               1 φλιτζ ζάχαρη, 4 αυγά, 2/3 φλιτζ γάλα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:  3 φλιτζ. ζάχαρη
                                            3 φλιτζ νερό
                                            λίγο χυμό λεμονιού
                                            1 φλούδα λεμονιού

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό πατάτες, 3 αυγά, αλέυρι,
                λάδι, δυόσμο, πάπρικα,ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις πατάτες, τις λιώνουμε και τις ανακατέυουμε με τα αυγά.
                      Μετά βάζουμε λίγο λάδι, το δυόσμο, την ρίγανη, την πάπρικα και τα
                      πλάθουμε σε μπαλάκια.
                      Τέλος περνάμε τα μπαλάκια από το αλέυρι και τα τηγανίζουμε.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΥΛΙΚΑ-1 αυγό, 5 κ.σ κορν φλάουρ, 1 κουτί γάλα, 1 κουτί νερό, 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι & πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ-Αραιώνουμε το γάλα με το νερό, παίρνουμε το μισό για να διαλύσουμε εκεί μέσα το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και το ανακατέυουμε συνέχεια, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο, στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα.
Μόλις πήξει η μπεσαμέλ μας την κατεβάζουμε από την φωτιά,  προσθέτουμε το αυγό και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1. 1/5 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλα , 2 κιλά κολοκυθάκια μικρά για μαγείρεμα , 4 ντομάτες τριμμένες
στον τρίφτη ,2 ξερά κρεμύδια μεγάλα και ψιλοκομμένα , 1 κ.σ. ντομάτα μπελτέ ,μαϊντανό , αλάτι, πιπέρι,λάδι, 1 ποτηράκι κρασί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια πολύ καλά , τα σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
Σ΄ενα τηγάνι βάζουμε λάδι αφού κάψει βάζουμε τα κολοκυθάκια να σωταριστούν μέχρι να πάρουν
χρώμα όταν τα τελειώσουμε όλα τα αφήνουμε στην άκρη σε ένα σουρωτήρι.
Παίρνουμε το κρέας το κόβουμε σε μερίδες , σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, περίπου μισή κούπα
οταν ζεσταθεί το λάδι βάζουμε το κρέας να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές , προσθέτουμε το κρεμύδι το αφήνουμε λίγο να μαλακώσει και το σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε τον μπελτέ, την φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι προσθέτουμε νεράκι να σκεπάσει το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει περίπου 1 ώρα.
Αφού έχει βράσει το κρέας και έχει μείνει με το μισό περίπου νερό προσθέτουμε τα κολοκυθάκια ,
τον μαϊντανό και το αφήνουμε για άλλα 10-15  λεπτά ώστε να έχει χυλώσει το ζουμάκι του και είναι έτοιμο.


 

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΒΛΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ:
3-4  πατάτες , 500 γρ βλήτα πλύμενα και καθαρισμένα , 2 ώριμες ντομάτες , 3 κρεμύδακια φρέσκα
ψιλοκομμένα , 2 σκελίδες σκόρδο , λίγο ελαιόλαδο , φρέσκα μυρωδικά { μαϊντανό,δυόσμο}
πάπρικα γλυκιά,1 σφηνάκι κρασί , χυμό απο μισό λεμονί , αλάτι , πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις σωτάρουμε σ΄ένα τηγάνι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα ,
έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμυδάκια να σωταριστούν κι αυτά λίγο.
Βάζουμε και τα βλήτα ,τα γυρίζουμε μία δύο φορές  με μιά κουτάλα τα σβήνουμε με ένα
σφηνάκι κρασί αφού εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τη ντόματα το αλάτι την πάπρικα το πίπερι.
Τα σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά , μετά βάζουμε τα
μυρωδικά και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να
μαλακώσουν οι πατάτες και το σβήνουμε.
 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
 
1/2 κιλό αρακά
2 κολοκυθάκια
3 ντομάτες φρέσκες
1 κρεμύδι ξερο
2 κρεμυδάκια φρέσκα
2 καρότα 
3 πατάτες
λίγο άνηθο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε κυβάκια τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα καρότα, ψιλοκόβουμε το κρεμύδι το ξερό, τα κρεμιδάκια τα φρέσκα και τον άνηθο.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο,σωτάρουμε τα κρεμύδια λίγο μετά βάζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τον αρακά τέλος προσθέτουμε την ντομάτα, το αλατοπίπερο,2-3 ποτήρια νερό.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και το μαγειρέυουμε για 45 λεπτά, 5 λεπτά πριν το σβήσουμε προσθέτουμε τον άνηθο και το φαγητό μας είναι έτοιμο..
 


ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φασολάκια , 2 πατάτες , 1 μεγάλο κρεμύδι ξερό , 2 καρότα , 2 μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλους κύβους , 200 γρ φέτα , μαϊντανό, δυόσμο ,1 φλυτζάνι ελαιόλαδο , αλάτι, πιπέρι,5 ντομάτες
κομμένες σε κυβάκια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρεμύδι ψιλοκομμένο τις πατάτες, το καρότο και τις μελιτζάνες , τα αφήνουμε να σωταριστούν λίγο.Έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, τα φασολάκια
τα αφήνουμε 2-3 λεπτά και μετά ρίχνουμε νεράκι να σκεπάσει το φαγητό μας,το αφήνουμε να βράσει
για 10 λεπτά.
Μετά τα 10 λεπτά αδειάζουμε το φαγητό σε μια γάστρα προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο
το σκεπάζουμε και το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά.
Λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε την φέτα χοντροκομμένη και το αφήνουμε 5 λεπτά
χωρίς το καπάκι να ψηθεί και η φέτα.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο.
 

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ,3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο , 1 τριμμένη ντομάτα φρέσκια , 1 σκελίδα σκόρδο ,
2 κρεμύδια ξερά , 1 κ.σ. ξύδι , 1 αυγό , δυόσμο, ρίγανη, αλάτι , πιπέρι και ένα ποτηράκι κρασί
για να μουλιάσουμε το ψωμί, λάδι για το τηγάνισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε πρώτα το ψώμι να μουλιάσει κι έπειτα σε ένα άλλο μπωλ βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα
 υλικά, στίβουμε το ψωμί καλά και το προσθέτουμε και αυτό  στα υπόλοιπα υλικά,τα ανακατέυουμε
 και τα ζυμώνουμε τουλάχιστον για 5 λεπτά.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα όσο περισσότερο τα αφήσουμε τόσο καλύτερα .
Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε ζύμη την πλάθουμε μικρά μπαλάκια τα πατάμε
ελαφρώς στο χέρι μας και τηγανίζουμε.
Είναι πολύ νόστιμα και τα συνοδέυουμε με πατάτες τηγανιτές και μια ωραία σαλάτα.




 

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

 ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλες γαρίδες, 3 ώριμες ντομάτες, 1 πιπεριά κομμένη σε λεπτές φετούλες, 2 σκελίδες  σκόρδο,
100γρ. καλή φέτα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανο, αλάτι, πιπέρι, 4 κ.σ ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το  ελαιόλαδο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις πιπεριές
 και τις αφήνουμε να σωταριστούν για 1-2 λεπτά.Έπειτα ρίχνουμε το σκόρδο τις ντομάτες κομμένες
σε μικρά κυβάκια τις αφήνουμε για 2 λεπτά να πιουν το νεράκι τους και προσθέτουμε τις γαρίδες,
 αλάτι, πιπέρι  και τις αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσουν.
Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό την φέτα και το βγάζουμε απο την φωτιά και είναι έτοιμο.

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλες γαρίδες , 1 κ.γ μουστάρδα , 1 κ.σ γεμάτη σάλτσα μπελντέ,1 κ.σ κέτσαπ, 1 ποτήρι, μεγάλο νερό, λίγη γλυκιά πάπρικα, λίγο κάρι, ρίγανη, μια κούπα γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια, 3-4 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ΄ενα σαγανάκι βάζουμε το ελαιολάδο, τις γαρίδες, την πάπρικα, το κάρι, αλάτι, πιπέρι
και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά, τα αφήνουμε να σωταριστούν για δυο λεπτά περίπου