Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

TΗΓΑΝΟΨΩΜΟ

΄Οπως και να το κάνεις αυτά που μας έφτιαχνε η γιαγιά ποτέ δεν τα ξεχνάμε.
Πάντα πίστευα πως της γιαγιάς φαγητά ήταν τα καλύτερα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 3 τηγανόψωμα είναι:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ καλή φέτα
1 φακελάκι ξηρή μαγια
1 κ.γ. αλάτι
1κ.γ.ζάχαρη
3 κ.σ λάδι
1 κούπα νεράκι περίπου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα μπώλ και βάζουμε το άλευρι κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε την μαγιά ,
την ζάχαρη , και το λάδι ανακατεύουμε λίγο αυτά και ρίχνουμε τη μισή κούπα νερό,
ανακατεύουμε πάλι και προσθέτουμε το αλάτι , έπειτα ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά
και ζυμώνουμε αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι προσθέτουμε θέλουμε να κάνουμε μια ζύμη
 που να μην κολάει στα χέρια μας.
Την βάζουμε σε ένα μικρότερο μπώλ τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε φουσκώσει
μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Η γιαγιά μου την σκέπαζε με μια κουβέρταγια να ειναι ζεστή
έτσι θέλει περίπου 1 ώρα.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την χωρίζουμε σε τρείς μπαλίτσες παίρνουμε την κάθε μπαλίτσα
την βάζουμε επάνω στον πάγκο και την πατάμε μετο χέρι μας να απλωθεί λίγο βάζουμε
 στη μέση λίγη φέτα το κλείνουμε καλά και το πατάμε πάλι ν' ανοίξει μέχρι να γίνει ένας μικρός δίσκος .Βάζουμε ένα τηγάνι με λαδι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί το βάζουμε το τηγανόψωμο
χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και μόλις γίνει από την μία το γυρίζουμε και από την άλλη.
Μια κλασσική συνταγή αλλά πάντα νόστιμη.

 

ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

Είναι ένα πολύ γευστικό κέικ σοκολάτας με σιρόπι σοκολάτας αλλά αλλιώς είναι να σας το λέω και αλλιώς να το δοκιμάσετε γιαυτό φτιάχτε το γρήγορα.

2013-06-11 23.23.16.jpg
Ετοιμάστε τα υλικά σας τα οποία είναι: 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι αλέυρι που φουσκώνει μόνο του, 4 αυγά,1 φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη, 1/2 φλιτζάνι λικέρ της αρεσκείας σας, 1/2 φλιτζάνι κακάο, 2 βανίλιες.

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 φλιτζάνι κακάο, 2 φλιτζάνια νερό, 1κ.σ φυτική μαργαρίνη, 2 κουτ. σουπας λικέρ.

Η εκτέλεση είναι απλή: χτυπάμε στο μίξερ μας πρώτα τη μαργαρίνη  για 4 λεπτά, στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 3 λεπτά, μετά ρίχνουμε το κονιάκ και τις βανίλιες και τέλος το αλέυρι μας.
Αλευρώνουμε την φόρμα του κέικ αν έχουμε ή αλλιώς ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Για να δούμε αν το κέικ μας είναι έτοιμο μπορούμε να πάρουμε ένα μαχαίρι να το βάλουμε μέσα στο κέικ και αν το μαχαίρι μας βγει καθαρό σημαίνει πως είναι έτοιμο.
Μόλις βάλουμε το κέικ στο φούρνο, παίρνουμε μια κατσαρόλιτσα και βάζουμε μέσα όλα τα υλικά για το σιρόπι τα ανακατέυουμε και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι μας για περίπου 5 λεπτά.  
Όταν βγει το κέικ το σιροπιάζουμε <το σιρόπι μας να είναι χλιαρό> .
Συνοδέυεται πολύ ωραία με παγωτό βανίλια.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΑΡΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Άλλο ένα κυριακάτικο φαγητό απλό αλλά πεντανόστιμο.


Τα υλικά είναι 1 κιλό αρνάκι, 1.1/2 κούπα μανέστρα ,   3 ντομάτες φρέσκες τριμένες στον τρίφτη , 1κ.σ ντομάτα μπελντέ, 2 φλυτζανάκια ελαιόλαδο , 2 ξερά ολόκληρα κρεμύδια , 2σκελίδες σκόρδο , 200 γρ φέτα , 1/2 κ.γ. ρίγανη , λίγο μπαχάρι, 1 ποτηράκι κρασί ,1 κ.γ. μέλι , αλάτι , πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Παίρνουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες η έχουμε ζητήσει από τον  χασάπη μας να το κάνει
αυτό ,το βάζουμε στην άκρη καθάριζουμε τα κρεμύδια, το σκόρδο και τα έχουμε έτοιμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει μόλις είναι έτοιμο βάζουμε το κρέας να σωταριστεί
μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το κρεμύδι το σκόρδο
και το μπαχάρι , τ' αφήνουμε και αυτά 2-3 λεπτά και τα σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκόολ βάζουμε τον μπελντέ να σωταριστεί λίγο έπειτα προσθέτουμε την
φρέσκια ντομάτα το μέλι , το αλάτι το πιπέρι και την ρίγανη βάζουμε νεράκι να σκεπάσει το φαγητό και το
αφήνουμε να βράσει περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας , το κοιτάμε να μην πιεί όλο
το ζουμάκι του γιατί θα προσθέσουμε την μανέστρα.
Αφού λοιπόν βράσει το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα και βάζουμε μέσα σε μια γάστρα
προσθέτουμε την μανέστρα το σκεπάζουμε και το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί για περίπου
30 λεπτά. Εγώ πάντα το δοκιμάζω πριν το βγάλω , 5 λεπτά πριν το σβήσω προσθέτω την φέτα
και το αφήνω ξεσκέπαστο να ψηθεί και η φέτα.
Αν δεν έχεται γάστρα μπορείτε να το βάλετε σε ταψάκι και να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο.
Καλη επυτιχία.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Το κοτόπουλο είναι μια καλή και οικονομική λύση για της δύσκολες στιγμές που περνάμε και
όχι μόνο γιατί αν το φτιάξεις σωστά είναι πεντανόστιμο .

ΥΛΙΚΑ
1 στήθος κοτόπουλου , λίγο φρέσκο θυμάρι ,
200 γρ. γιάουρτι στραγγιστό , 1 κ.σ κοφτή μουστάρδα , πάπρικα η κάρυ οτι σας αρέσει και με
τα δύο είναι πολύ νόστιμο , 1 ποτηράκι κρασί ,1 ποτηράκι νερό, 4 κ.σ.λάδι , αλάτι , πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκιές το πλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να
στραγγίξει , εν τω μεταξύ βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά να ζεσταθεί μόλις είναι
έτοιμο ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με το θυμάρι μόλις πάρει  χρώμα και από τις δύο πλευρές
το σβήνουμε με το κρασάκι , όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα περίπου δύο λεπτά ρίχνουμε και το νεράκι , το αλάτι  και το πιπέρι.
Εν τω μεταξύ σ' ενα μπωλάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με την μουστάρδα και μόλις το
φαγητό μας πιει το νεράκι του όχι να το πιει τελείως σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γιαούρτι
 την πάπρικα ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε εντελώς απο την φωτιά .
Τώρα μπορούμε να το σερβίρουμε σας λέω είναι νοστιμότατο.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Ο γαύρος ενα μικρό και ασήμαντο ψαράκι λες ,αλλά μπορείς να το φτιάξεις με τόσους τρόπους που γίνεται  τόσο νόστιμο που θέλεις να το γεύεσαι πολύ συχνα. Ένας τρόπος
είναι να τον μαρινάρουμε, γίνεται πολύ ωραίος μεζές για το ουζάκι
 αλλα συνοδεύει  πολλά φαγητά.Τον χειμώνα με την φασολάδα και το καλοκαίρι
με τα λαχανικά μας.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΡΟΛΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

Ενα φαγητό κυριακάτικο αλλά και για ένα γιορτινό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ
Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει 2 κιλά χοιρινό  για ρολό.
Μπόλικο φρέσκο βασιλικό , 1-2 Σκελίδες σκόρδο , 3 λιαστές ντομάτες , 2 κ.γ. μουσταρδα ,
1 κ.γ. μέλι , 1 κ. σ. λάδι , αλάτι , πιπέρι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα  τον βασιλικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το αλάτι και
το πιπέρι.
Απλώνουμε το κρέας και βάζουμε επάνω τα υλικά που έχουμε χτυπήσει κάνοντας του λίγο
μασάζ να απλωθεί σε όλο το κρέας το αλατοπιπερώνουμε και το κλείνουμε σε ρολό.
Το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σχοινάκι το βάζουμε μέσα σε γάστρα με λίγο νεράκι
το σκεπάζουμε και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς
για δυόμιση με τρείς ώρες.
Εγώ το συνοδεύω με τηγανητές πατατούλες.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια όπως λέω στη συνταγή που σας έχω δώσει(βλέπετε μέσα στη σελίδα)
φτιάχνουμε μια σάλτσα ντομάτας.
Υλικα για την σάλτσα.
4 ώριμες ντομάτες , 1 κ.σ. κοφτή μπελτέ , 1 σκελίδα σκόρδο , φρέσκο δυόσμο , 1 πρέζα ζάχαρη ,
λάδι , αλάτι , πιπέρι.
Θα χρειαστούμε μια κούπα ρύζι.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΑΥΡΟ

Είναι κάτι το διαφορετικό αλλά είναι τέλειο.
Το προηγούμενο Σάββατο ο άντρας μου με ενημέρωσε από το πρωί οτι το απόγευμα
περίμενε παρέα για ούζο. Έπρεπε να φτιάξω κάτι απο το πρωί ώστε το απόγευμα να απολάυσω
κι εγώ το ουζάκι μου.Σκέφτηκα ντολμαδάκια με γάυρο δείτε πως το κάνω.